antikommunizmus.hu

az elhallgatott

múlt és jelen

Ismeretterjesztő portál

Rákosi Viktor:

A párisi gyujtogatok

A kommün története

Mint minden szélsőbaloldali kísérletnek, az 1871-es párizsi proletárhatalomnak a hozadéka a rombolás, a pusztítás és a terror volt, mérgező gyümölcse pedig a mindent átható gyűlölet, amely szörnyű polgárháborúba taszította a francia társadalmat. Nem csoda, hogy a párizsi kommün vált a későbbiekben a kommunista diktatúrák előképévé.

1871-ben Párizsban bebizonyosodott, hogy a kommunista világmegváltáshoz hullahegyeken át vezet az út. Negyven évvel később, a XX. század hajnalán – mindössze néhány évvel megelőzve a Kun Béla-féle tanácsköztársaságot – Rákosi Viktor azért írta meg e könyvet, hogy figyelmeztessen az idők jeleire. A mű újbóli kiadása ugyanezzel a szándékkal történt: annak idején sajnos nem foglalkoztak vele elegen, de soha sincs késő tanulni a történelemből.

Rákosi Viktor könyve szinte beszerezhetetlen volt mostanáig, mert hiába lebilincselő olvasmány, ideológiai okokból a „süllyesztőbe” került. A pályázati támogatás nélkül, a Patrióták támogatóinak felajánlásaiból megvalósult könyv a Franklin Társulat által 1911-ben Budapesten kiadott eredeti mű reprint kiadása. A 256 oldalas, 53 fekete-fehér képpel illusztrált, ragasztókötéssel készült kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, a könyvet azoknak tudjuk elküldeni, akik könyvenként legalább 3.000 Ft adománnyal támogatják munkánkat.