A hősök halhatatlanok

könyv

A hazáért mindent, a hazát semmiért!

Lélekemelő, de megrázó könyv született a hősök kultuszáról

Megjelent egy könyv idén a Patrióták kiadásában, amelyről eddig még nem lehetett hallani: A hősök halhatatlanok című képes kötet azoknak állít emléket, akik az első világháborúban hősi halált haltak a magyar hazáért. És azok munkájának, akik a húszas, harmincas években világszínvonalra emelték a magyar hősök kultuszát. A kiadvány arról sem hallgat, milyen hányattatott sors várt erre az örökségre 1945 után és 2007-ben…

Az igényes, keménytáblás könyv címlapján a nagykőrösi első világháborús hősi emlékmű Hungária-alakja áll, amely a nagy háború után emelt legszebb műalkotások egyike. Ahogy a borító is sugallja, A hősök halhatatlanok éppen a XX. századi hazai háborús kegyelet épített örökségének ered a nyomába, és egyúttal a téma alapműve lett.

qrf

A betiltott hősök emlékünnepéről, a lerombolt, jobb esetben temetők eldugott sarkaiba száműzött szobrokról. Arról, hogy 1947-ben egy gyalázatos jogszabály betiltotta a nemzeti összetartozás minden szimbólumát, mondván, hogy azok a „szomszédos baráti államok elleni uszítás” fogalmi körébe tartoznak…

Említést érdemel a kötetben szereplő jó néhány eredeti képeslap, archív fotó, melyeken olyan mára eltűnt műemlékek szerepelnek, mint például a kommunisták által eltávolított salgótarjáni hősi szobor vagy a budapesti Horthy Miklós (ma: Petőfi) híd budai hídfőjét egykor díszítő, a fumei világítótorony ihlette monumentális haditengerész emlékmű (szintén a kommunizmusban rombolták le).

A könyv második része visszatérés a jelenbe: egy fényképes válogatást láthatunk a legszebb első világháborús emlékművekről, bemutatva egyúttal a műemlékek történetét is. A kötet természetesen ezen a ponton sem áll meg a mai államhatároknál, hanem a nemzeti összetartozás jegyében a külhoni nemzetrészekre is kitekint, ahol a megszállásokat követően a magyar hőskultuszt minden képzeletet felülmúlóan üldözték.

A hősök halhatatlanok egyszerre lélekemelő és megrázó olvasmány.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult kötet korlátozott példányszámban elérhető, ezért érdemes mielőbb megrendelni.

megrendelőlap

"A hősök halhatatlanok" című könyv

Jelenleg csak az Európai Unió területére tudunk postázni. A könyveket kb. 10 napon belül tudjuk kézbesíteni magyarországi címek esetén. Adományát utánvétellel vagy átutalással juttathatja el egyesületünkhöz. Köszönjük!

Mennyi adományt kíván nyújtani?

A könyvből már csak néhány darab lelhető fel. Kérjük támogassa egyesületünk munkáját 7 000 Ft adománnyal, köszönetként elküldjük Önnek A hősök halhatatlanok c. kiadványunk utolsó példányainak egyikét.